Tempeh mit Satésauce

Glutenfrei
Vegan
Indonesische

Preparing good tempeh is a stumbling block for many people. If you don't get it right, tempeh can just taste bad. Our tip: use good fresh tempeh, don't be afraid to use a lot of oil, and make sure you cut the tempeh into small or thin pieces. You only use tamari, garlic, ginger and other seasonings in this recipe after baking the tempeh. This way you bake the pieces of tempeh nice and golden brown. Marinating tempeh and then frying it doesn’t work as well in our experience, because then the herbs and sauces burn faster when baking.

Those herbs are crucial, by the way. Don't forget the sweet soy sauce! Of course, the vegan satay sauce in this recipe is also important. Unlike tempeh, you can't go wrong with this satay sauce recipe. Making satay sauce yourself is great, because that way you know exactly what's inside. No flavor enhancers, thickeners and other unnecessary ingredients. And the taste? It really is so much better than satay sauce from a jar. The only tip we have: make sure you don't let the sauce boil too hard, because it boils down quickly.

BeilageReisgericht3 Portionen35 Minuten Zubereitung
Teile:

Das brauchst du

Für den Tempeh:Indonesische Ketjap Manis3 EL
Tempeh300 g
Chilischote1 Stk.
Knoblauch3 Zehen
Kokosöl (geruchlos)6 EL
Schalotten2 Stk.
Ingwer2 cm
Für die SatésauceIndonesische Ketjap Manis3 ELKokosmilch 80%1 einmachen
Erdnussmus fein125 g
Knoblauchpulver1 TL

So bereitest du es zu

  1. Den Tempeh in 1 x 1 cm große Würfel schneiden.
  2. 4 Esslöffel Kokosöl in einer Pfanne oder einem Wok erhitzen. Den Tempeh in ca. 5 Minuten goldbraun und knusprig braten. Beiseite legen, damit der Tempeh knusprig bleibt.
  3. Die Schalotten, den Knoblauch und die Chilischote sehr fein schneiden. Den Ingwer raspeln. 2 Esslöffel Kokosöl in der Pfanne erhitzen. Die Schalotten, den Knoblauch, die Chilischote und den Ingwer hinzufügen und 3–5 Minuten braten. Wenn etwas anbrennt, einen Schuss Wasser beifügen.
  4. Den Ketjap und den gebratenen Tempeh hinzugeben und ca. 5 Minuten braten.
  5. Kurz vor dem Servieren des Gerichts die Satésauce zubereiten. Dazu alle vier Zutaten in eine Pfanne geben und erhitzen, bis die Konsistenz einer (dicken) Sauce erreicht wird.
  6. Mit Reis und einem Salat servieren. Mit gebratenen Zwiebeln bestreuen.